Travesti Hayatını Etkileyen Bilinmeye Sinsi Yaklaşım : Kolesterol

 

Travesti için kolesterol bir çeşit yağdır. Kanda lipoprotein denilen maddeler tarafından taşınır. Kolesterol travestilerin vücutlarında bulunan ve suda çözünmeyen bir maddedir. Kanımız da su bazlı bir sıvı olduğunda kan içinde taşınması zordur. Bu bağlamda kolesterol kötü kolesterol (ldl) yani low density lipoprotein ve iyi kolesterol (hdl) yani high density lipoprotein olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar protein yapısındaki lipoprotein adındaki maddelerdir. Kolesterol damar çeperlerini etkilediğinde kişiyi kalp krizine ya da felce kadar hastalıklar yaşatabiliyor. 

 İyi kolesterol (hdl), vücuttaki kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştırmak anlamına gelir. Daha açık olarak kandaki kolesterol maddesini karaciğere taşıyan türde bir kolesterol türüdür. 

 Kandaki kolesterolü etkileyen çok fazla etken vardır. Genetik faktörler, beslenme alışkanlığı, şişmanlık, beden hareketleri başlıca etkenlerdir. Bütün bunların birlikte değerlendirilmesiyle iyi ya da kötü kolesterol ile ilgili doğru yol haritası belirlenmelidir.

 Kötü Kolesterolü Tetikleyen Alışkanlıklar 
  1. Kuyruk yağı, tereyağı, margarin ve diğer katı yağlardan uzak durmak gerekir.
  2. Kaymak, krema ve yoğunlaştırılmış süt tozundan kaçınmak gerekir
  3. Hareketsiz yaşamdan vazgeçememek. Spor alışkanlığı edinememek
  4. Kırmızı et ve yumurtayı beslenme cetvelinden tamamen çıkarmak
  5. Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünlerini ile ördek veya kaz eti gibi et türlerini ölçüsüzce tüketmek
  6. Karaciğer, beyin, dil, sakatatların tüketiminin de bilinçli olmamak
  7. Süt ve süt ürünleri de birer hayvansal üründür. Bu bağlamda bunların tüketiminde bilinçli olmamak
  8. Stresle başa çıkma konusunda yetersiz kalmak

İyi Kolesterolü Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

 Bu hususta travestilerin doğru bildikleri yanlışlar çoktur. Mümkün mertebe eski inançlarla yetinmeyip, yeniliklere açık olunmalı ve doğru olanın yapılması konusunda bilinçli davranılmalıdır. En doğruları İstanbul Travestileri için hazırladık ve derledik. İşte yapmanız gerekenler
  1. Haftanın üç günü balık yemeye özen gösterilmeli.
  2. Hindi ve tavuk gibi beyaz et tüketimine de önem verilmelidir.
  3. Yumurtadan korkulmamalı ve protein kaynağı olan bu besinin tüketimi sağlanmalıdır.
  4. Düzenli bir egzersiz şart. Hızlı adım ve tempolu olacak şekilde haftada en az 3-4 gün yürüyüş yapılmalı. 2 aylık düzenli spor yapımında hdl’niz %5 yükselecektir. Hareketin saydıklarımız içinde sırası baştadır diyebiliriz. İyi kolesterolün yükselmesinde bu derece etkilidir.
  5. Sigarayı bırakmak gerekmektedir. Bu ayrıntı sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi kolesterol konusunda da elzem bir komundadır. Sigara bırakıldıktan kısa bir süre sonra hdl yükselecektir.
  6. Yağ tiplerinden çoklu doymamış yağları tüketmek gerekir. Yani sıvı yağlar tercih edilmeli. Ay çiçeği yağı, zeytinyağı, soya yağı, mısır özü yağı, omega3 zengin balık yağı yemekler ve salatalarda kullanılmalı.
  7. Balık tüketmek. Somon, sardalya, kılıç balığı ve uskumru bunlar yağlı balıklardır. İçerdikleri omega 3 ve omega 6 bakımından zengin olduğunda haftada 3-4 gün tüketimi sağlanmalı
  8. Şişmanlık söz konusuysa muhakkak kilo verilmeli. Her 2.7 grama karşılık hdl’niz 1mg artacaktır.
  9. Fıstık, ceviz ve fındık tüketilmesi gereken balıktan sonra omega 3 yağ asitleri bakımından zengin diğer besinlerdir
  10. LDL’yi yükseltecek doymuş yağ oranı yüksek yağlardan uzak durmak gerekir. Bunlar katı yağlardır.
  11. Hayatınızda ve yemek öğünlerinizde sebzelere yer vermelisiniz. Özellikle marul, domates, biber ve soğan gibi sebzeleri tüketmekten geri durmamalısınız.
  12. HDL’yi yükseltmek zordur. Bütün bunlar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda yapılması gereken ilaç takviyeleridir. Doktor tavsiyesi ve kontolünde statin, fibrat ve niasin gibi ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Ama dediğimiz gibi sağlığınız adına hedefiniz HDL’nizi yükseltmekse zor bir hedef üzerindesiniz bir uzman doktor desteğiyle ve iradenizle bunu başarabilirsiniz.