Travesti Hayatlarındaki, Kriterlerle Uyuşmayan Epikrizler

Sadece geçen yıl, Beste lisedeydi, üniversiteye veteriner olmak için gitmeyi hayal ediyordu. Fakat travesti bir eğilimde olduğunu öğrenen ailesi onu döverek sindirmeye çalışmanın yanısıra eğitim hayatına da son verdiler.

Şimdi 18 yaşında, İstanbul’un tükenmekte olan Tarlabaşı semtinde bir travesti genelevinin penceresinde oturuyor. Dikkatli ve soğukkanlı, meslektaşları arasında çok ilgi gören sahte kirpikler ve peruk onun çok ilgisini çekmiyor. 18 Yaşındaki birçok kız çocuğununun sevdiği tipik punk prenses görünümünü tercih ediyor.

Travesti genelevinde sadece birkaç haftadan beri çalışıyor. Ondan önce sokaklarda çalışmayı denedi, ama sokakların acımasızlığı ve dahi çalışma zorlukları kısa zamanda vazgeçmesine neden oldu. Burada daha az kazanıyor, müşteri başına 50 Türk Lirası (14 ABD Doları), ancak polis düzenli olarak kapıda beklemesi travesti seks işçileri açısından bir güven oluşturuyor ve Beste birçok travesti gibi güvende olmayı daha fazla kazanmaktan daha önemli görüyor.

Pencerede konuşamıyor, bir telefon mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp ile hikayesini anlatıyor. Seks işçiliği deneyiminin “felaket” olduğunu söylüyor. Son zamanlarda kendini öldürmeyi bile düşünmüş. Vücudunu artık satmak istemiyor ama “mecbur” hissediyor.

Kelimenin tam anlamıyla gideceği başka bir yer yok.

Tipik bir hikaye. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği sözcüsü Çelik Özdemir, “Türkiye’de, transeksüel kadınların yaklaşık yüzde 95’i seks işçiliği yapıyor” diyor. “Kimse onlara bir iş vermez, hiç kimse eğitime erişmesine izin vermez, hiç kimsenin ailesi onları kabul etmez.” Diyor.

İstatistikler İstanbul travestileri arasında yaygınlaşan güvensizlik hissini daha da perçinleştiriyor. Avrupa Travesti Hakları grubuna göre, Türkiye, Avrupa’da bilinen en yüksek sayıda trans cinayeti – 2008 ve Nisan 2016 tarihleri ​​arasında 43 kişi . Çoğu bildirilmedi, ancak Ağustos ayında, 23 yaşında bir seks işçisi ve eylemci olan Hande Kader’in acımasızca öldürülmesi, ülkeyi şok etti. En son müşterinin arabasına girerken görülmüş. Vücudu bir ormanda yanmış olarak bulundu.

Kader’in bir arkadaşı olan 33 yaşındaki Deniz Tunc, “Doğal bir ölüm ile yaşamlarının son bulması bütün trans insanların bir dileğidir” diyor. Eşcinsel olmanın çok fazla damgalandığı bir ülkede erkekler, seks işçilerine saldırmak ve tecavüz etmek için sık sık birleşiyor. Nefretin ve homofobinin bu tarzda kanalize edilerek çoğalması onları oldukça endişelendiriyor.

“Arkadaşlarımdan biri öldürüldüğünde ağlayamam çünkü bununla yaşamaya alıştım.” demek zorunda kalan Beste, böyle aşırı yoğun bir duyguyu bile kontrol altına alabilmeyi henüz bu yaşında öğrenmiş.