travesti

Cinsiyet Değişikliği Terimlerine Hızlı Bakış

Pek çok insanın transseksüellerle nasıl konuşulacağını bilmediğini söylemek doğru. Peki söz konusu terimler ne anlama geliyor ve neyin kibar olduğu düşünülüyor?

Transseksüel

Bu, cinsiyetleri doğumdaki “belirlenmiş” cinsiyetlerinden farklı olan kişiler için bir şemsiye terimdir – doğum belgelerinde yazılıdır. Toplumsal cinsiyet, kişinin kendi içsel erkek ya da kadın olma duygusuna ya da her iki kategoriye de uymayan başka bir türe atıfta bulunabilir. Cinsiyet aynı zamanda giyim, davranış, vücut özellikleri vb. Yoluyla dışarıdan da ifade edilebilir. Transseksüel “trans” olarak kısaltılabilir.

2010 yılında, Cinsiyet Kimliği Araştırma ve Eğitim Topluluğu , Birleşik Krallık’taki transların sayısının 300.000 ile 500.000 arasında olduğunu tahmin etti .

Cinsiyet, cinsel yönelimden farklıdır. Transseksüel insanlar herhangi bir cinsellikte olabilir.

Transeksüel

Bu, her zaman olmamakla birlikte, hormonlar veya ameliyat kullanarak vücutlarını kalıcı olarak değiştiren bazı kişiler tarafından kullanılan bir terimdir. Ancak “geçiş” olarak bilinen bu süreçten geçen bazı kişiler, transseksüel yerine sadece “trans” olarak bilinmeyi tercih ediyor. Hangi insanların tercih ettiğini sormak en iyisidir.

İkili olmayan (Aseksüel)

İkili olmayan insanlar, yani aseksüeller erkek ya da kadın hissetmeyenlerdir. İkisi gibi veya ikisinin arasında bir şey gibi hissedebilirler. Zamanla değişen bir cinsiyete sahip olabilirler veya cinsiyetle hiç ilgisi olmayabilir.

Cisgender

Bu transseksüel olmayan birini tarif ediyor. Örneğin, doğumda bir erkek olarak adlandırılan ve erkek olarak yaşamaya devam eden biri cisgender olacaktır. Bu , nüfusun çoğunluğunu kapsar .

Ne Demeli ?

Travesti biriyle konuşurken uygun zamirleri kullanmak, bireye saygı temelinde çalışır. Genel olarak kişinin kullanmayı seçtiği isim, cinsiyet tercihini gösterir. Yani, Serkan adında bir travesti kişi “o” olarak anılırken, Sara adında bir başkası “o” olarak anılacaktır. Ancak emin değilseniz, en iyisi, kişiye nasıl bilinmesini istediklerini kibarca sormaktır.

Bu özellikle, birinin aseksüel olarak tanımlandığından şüpheleniyorsanız böyledir, bu durumda “onlar” gibi nötr bir terim daha uygun olabilir.

Transseksüel erkek / Transseksüel kadın

Doğumda kadın atanan ancak erkek olarak yaşayan insanlar kendilerini “transseksüel erkek” olarak tanımlarken, doğumda erkek atanan ancak kadın olarak yaşayanlar kendilerine “trans kadın” diyebilir. Bu terimler “trans erkek” veya “trans kadın” olarak kısaltılabilir.

Bazıları FtM (kadından erkeğe) ve MtF (erkekten kadına) kısaltmalarını da kullanabilir. Birçoğu basitçe “erkek” veya “kadın” olarak tanımlanmayı tercih ediyor.

Çapraz şifoniyer

Bu, genellikle “karşı” cinsle ilişkilendirilen kıyafetleri giyen bir kişiyi tanımlar. Bu bir toplumsal cinsiyet ifadesi olarak görülüyor. “Travesti” kelimesi bu günlerde pek kullanılmıyor. Ve “drag queen” ifadesi farklıdır, yani eğlence amacıyla “kadın gibi” giyinen bir adamdır.