Travesti Bireylerin Toplumda Kademeli Olarak Kabul Görme Hikayesi

Travesti bir birey için Her şey kimlikle ilgili. Yüksek öğrenimimi ve araştırmamı sürdürmek için kolayca erkek çocuğu olarak kaydolabilirdim. Ama travesti olarak kaydolmak istedim. Kolay bir yolculuk olmadı. Bir sütun kutusu yapmak zorunda kaldım. Mezuniyet sonrası kurs başvuru formunda bay ve bayan dışında cinsiyetin tek başıma belirtilmesi gereken bölüm. Artık bir seçenek var.” Travesti olarak kaydolduktan sonra eyalette mezuniyet sonrası kursu tamamlayan ilk transseksüel Deepa Buddhe ile tanışın. Yolculuğunu önce erkek, sonra kız ve en sonunda da trans olarak IANS ile paylaştı. “Birçoğu eğitimlerini tamamladıktan sonra topluluğa katıldı. Transseksüel olarak eğitimimi tamamlamak istedim çünkü bu benim kimliğim. Bugün hem ailem hem de toplum bana saygılı davranıyor” diyor.

Deepa, Guruswamy HG olarak doğdu Dönüşümü ve ikilemi açıklayan Deepa, “7. ve 8. standarda geldiğimde kadın olduğumu biliyordum. Ancak düşüncelerimi kimseyle paylaşmadım. Bu mümkün değildi. Sorun olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim. Böylece eğitimime mezun olana kadar devam ettim. Üniversiteye erkek olarak kayıt oldum ve mezuniyeti tamamladım. Üniversiteye geldiğimde cemiyetimle birlikte olmaya başlamıştım. Mezuniyet günlerinde daha çok topluluk üyeleriyle birlikteydim.” 2015 yılında Deepa diplomasını aldı ve travesti oalrak kaydedildiğini öğrendi. Bu kayıt üzerine travesti olarak eğitimine devam etmeye çalışsa da, kolejler onu kabul etmeyi reddetti. Daha sonra Samatha Society’de bir projede çalışmaya başladı.

Şimdi, Mysuru Üniversitesi, erkek ve kadınların yanı sıra travesti bireyler için ayrı bir sınıf ekledi. Deepa, yüksek lisansını 2020 yılında tamamladı. Giriş sınavını yazdıktan sonra doktora yapmaya hak kazandı. Nisan ayında araştırma için rehber Prof. J Somashekar’a kaydoldu. Deepa şu anda “Mysuru ve Chamarajanagar bölgelerindeki cinsel azınlıkların analitik çalışması” konulu araştırma yürütüyor. Deepa burs alıyor. Bir travesti olarak kaydolduktan sonra mezuniyet sonrası bir kursa ve araştırmaya katılan ilk kişi olduğu için tebrik mesajlarının yağması onu mutlu ediyor. “Topluluk üyelerimin çoğu bunu tamamladı, ancak ya erkek ya da kadın olarak kaydoldular.” 2015’te Kannada MA’ya kabul edilmek için yalvardığını anlatıyor, ancak orada da bir cinsiyet sorunu vardı. Bir travesti birey olarak kursa gitmeye kararlı olduğu için fırsat bulamadı. Kız ya da erkek olarak eğitim almak istemiyordu. 2018’de savaştı ve kabul edilmeyi başardı.