eşi travesti olduğunu açıklıyor

Travesti Olan Eşi ve Alison Margo’nun Mektubu

Muhtemelen bunu yazacak durumda değilim. Şu an derin bir bataklığın içindeyim. On yıllık eşim daha geçen hafta kadınlık hormonu almaya başladı ve bunun bir gün geleceğini bilmeme rağmen yıkıldım. Sana yakın biri öldüğünde hissettiğin o boşluk hissine sahibim. Sert dalgalar halinde gelen büyük, güçlü duyguların saldırısının ortasındayım. Objektiflikten yoksunum. Ama hemen şimdi söylemem gerekiyor. İşte burada. Kimliğiniz önemlidir.Ve kim olduğunuzu siz belirlersiniz. Eşinizle ilgili olarak kimliğinizi tanımlamanız gerekmez. Ne kadar soğuk ve imkansız görünse de, kim olduğunuzun eşinizin travesti olmasıyla hiçbir ilgisi yok. Kimliklerimizi etrafımızdaki sistemlerle ilişki içinde ayırt ederiz ve bu sistemlerden biri de evliliğimiz, romantik birlikteliğimizdir. Ama kimliklerimizi kendimiz inşa ediyoruz.

Eşimin travesti olduğunu ilk öğrendiğim ana kadar düşündüm. Nişanlandıktan birkaç hafta sonra konağında ona sürpriz yaptım. Gece saat 11:00’di ve merdivenlerden yukarı çıkarken hızlı, çılgınca ayak sesleri ve ardından yüksek bir gümleme duydum. Nişanlım koridorda büyük bir kutu düşürmüş ve odasına geri koşuyordu. Karanlık yatak odasına girdiğimde, dehşete kapılmış ve utanmış bir şekilde yatakta yatıyordu. Sonra bana bir kadın kılığına girdiğini söyledi. Hala bir erkek olduğu konusunda ısrar etti. Ancak bunu ifade edecek kadar iyi bilmese de bu doğru değildi.

Ama beni asıl düşündüren, sonrasında olanlar. Yardım almaya, kendim ve nişanlım için doğru olanı yapmaya kararlıydım. Kime söyleyebilirdim? Aile? Arkadaş yok? Güvendiğim kimse yoktu. Daha önce gördüğüm bir terapistten randevu aldım. 

Bana “Bir sorunu var. Büyük bir problem. Bu normal değil. Olmadığı biri gibi davranıyor.” 

“Hepimiz bazen bunu yapmıyor muyuz? İnsanlara gerçekten çok fazla performans sergilemeden önce profesyonel bir müzisyen olduğumu söyledim. 

“Bu farklı,” dedi, “sen  bir müzisyensin. bir kadın değil .” Gerçeğe o terapistten çok daha yakın olduğumu şimdi anlıyorum. Ondan sonra bir daha yanına gitmedim. Henüz transfobik kelimesini anlamlı bir bağlamda duymamıştım ama onun bir bağnaz olduğunu biliyordum.

Sonra bir trans destek grubuna gittik. Aslında eşler için de bir grup vardı, MTF’lerin tüm eşleri. 

Kolaylaştırıcı bana “Nişanlınızın akıl hastalığı yok” dedi. 

“Bana yalan söyledi,” dedim. 

“Travestiler, başka seçenekleri olmadığını düşünüyorlar,” diye yanıtladı. 

Ama nişanlı olduğum kişinin bu kadar büyük bir konuda bana yalan söylediğinden endişelenmem gerekmez mi? Bana söylemediği bir şeyler olduğunu hissedebildiğimi ona söylemiştim. 

“Sana başka bir konuda yalan söylemediyse, bence endişelenmene gerek yok.” 

Eşimi de bir terapiste götürdüm ve o terapist daha sonra ikimiz için de çift terapisi yaptı. Endişelerimden biri, eşimin beni o kadar çekici bulmamasıydı. Bu onun transseksüel olmasıyla mı ilgiliydi? Terapist, endişemi dile getirmemden birkaç hafta sonra bir seansta, dedi. “İkinizi geçen hafta sonu gezerken gördüm. Beni görmediğini biliyorum. Ama ben sizi izliyordum. O senin içinde. İnan bana. Evet, sana bakışından anlıyorum. Tamam, benim düşük özgüvenimle ya da cinsel çekiciliğin ne olduğu konusundaki yanlış anlaşılmamla onun bir ilgisi olmadığı hissine kapıldım?

Ve böylece, bazen elbise giymeyi seven ama kesinlikle hala bir erkek olan bir travestiyle evlendiğimi düşünerek, arkadaşlarıma veya aileme hiçbir şeyden bahsetmeden evliliğe devam ettim. Burada bir an durup bir ay kadar önce yeni bir arkadaşıma durumumu açıkladığımda olan bir şeyden bahsetmek istiyorum, “Bir travestiylemi? Senin derdin ne?” Arkadaşlığımız orada durdu. 
Ama nereye baksam, okuduğum her kitap, konuştuğum her terapist aynı şeyi yaptı. Eşimle ilgili olarak hayatıma odaklandılar  . Yapılacak doğru şey bu gibi görünüyor. Ama öyle hissetmiyorum.